Bericht

Met de neus in de grond

Geplaatst op 23 januari 2024, 16:30 uur
Illustration

De Achterhoek is een waar voedselparadijs - een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Op ons nieuwe online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengen we boerderijwinkels en andere lekkere plekken in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!
 
Gure wind, straffe regen, een supergemotiveerde boer en een ‘bult blije varkens’ zijn een korte samenvatting van een bezoekje aan Sanders Hof in Etten eind december.
Sinds 2014 lopen daar gemiddeld 200 varkens vrij in de wei en dat jaarrond. In de wei staan schuilhutten met een dik pak stro, maar de varkens verkiezen het om in de stromende regen rond te scharrelen, te wroeten of pontificaal met zijn vijven in een kuil te ‘regenbaden’. Sander en Roos genieten ervan als de varkens in hun element zijn. “Varkens met de neus in de grond!” antwoordt Sander op de vraag wat hij het mooiste aan zijn werk vindt.
 
Smakelijk en eerlijk vlees
Sander en Roos willen eerlijk en smakelijk vlees produceren van varkens die een goed leven hebben gehad. De helft van hun vlees vindt gretig aftrek in de buurt, bij onder andere restaurant Ruimzicht in Doetinchem en Landwinkel Luemes in Ulft. Op woensdag en zaterdag verkopen ze ook direct aan consumenten vanuit het winkeltje op het erf. Het mooie doorregen, donkere varkensvlees is heerlijk mals en vol van smaak en is ondertussen in heel Nederland bekend. De beroemde Amsterdamse worstmakers Brandt & Levie maken namelijk droge worsten en charcuterie van de varkens van Sanders Hof uit de Achterhoek.
 
Van super duurzaam naar biologisch
Niet alleen met de varkens wordt respectvol omgegaan, maar ook met de aarde. De varkens krijgen krachtvoer van reststromen uit de Achterhoek zoals bierbostel, kaaswei, brood van bakkers uit de buurt en groenteafval van een restaurant. Een duurzame manier van voeren. Vanaf eind 2024 zal al het voer niet alleen duurzaam moeten zijn, maar ook van biologische komaf. Sander en Roos streven ernaar dat hun bedrijf dan volledig biologisch is. Geen gemakkelijke omschakeling, maar ze maken die keus heel bewust. “We willen meehelpen om een verandering op gang te brengen”.

 

Tekst en foto: Janine Pelgrum

(dit artikel is verschenen in de uitgaven van Achterhoeks Nieuws op 23 januari 2024)

Deel dit: