Bericht

Gerard weet waar hij de mosterd haalt

Geplaatst op 1 april 2024, 12:00 uur
Illustration

De Achterhoek is een waar voedselparadijs – een goed bewaard geheim. Tussen houtwallen, akkers en weiden liggen boerderijen verscholen waar je de lekkerste producten direct van het land en uit de stal kunt kopen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Het online platform www.smakelijkachterhoek.nl brengt boerderijwinkels en andere lekkere plekken in kaart en helpt je aan echt, eerlijk en duurzaam voedsel direct bij jou om de hoek!

Op boerderij de Braakhekke koop je huisgemaakte ambachtelijke mosterd, struin je door de Landwinkel vol regionale producten en koop je meteen een bloemetje om je eettafel op te fleuren. Gerard en Janneke Zoetbrood, mosterdmaker en bloembindster, runnen samen hun boerderij in het mooie Harfsen.

Vraag met smakelijk vervolg
Gerard begon in 2012 met mosterd maken toen Janneke in haar bloemenzaak -met een schapje streekproducten- de vraag naar mosterd kreeg. Gerard kon via zijn werk aan grondstoffen komen, kwam in actie en maakte zijn eerste pot. Die viel zo in de smaak dat hij besloot fulltime mosterdmaker te worden. Jannekes bloemenzaak werd omgetoverd tot fleurige Landwinkel met schappen vol mosterd. Ondertussen staat zijn mosterd in 86 winkels en verwerkt hij met zoon Peter zo’n 300 tot 400 kilo mosterdzaad per week.
 
Aandacht en tijd
Hoofdingrediënten van een goede mosterd zijn aandacht en tijd. Gerard gebruikt bruine en gele mosterdzaden. Die weekt hij minimaal 2 dagen in azijn en roert hij tussentijds liefdevol door. Zo krijgen smaken de tijd om te versmelten en wordt het zaad zacht genoeg om te malen. Na het malen voegt hij enkel wat pure Stevia toe om het zuur te temperen. Er gaan geen conserveermiddelen, suiker en andere onnodige toevoegingen in en dat proef je!
 
Op zwart zaad
Sinds een paar jaar groeit Gerards mosterd op de akkers van Laurens Woestenenk in het naburige Laren. Het is een lastig gewas. Oogst je te vroeg, dan is het zaad nog niet rijp. Oogst je te laat, dan springt het zaad al uit de mosterdplant tijdens het oogsten en 'zit je letterlijk op zwart zaad'. Ook het schonen van het zaad is een secure klus, want alleen met brandschoon zaad kun je mosterd maken. Graanteler Jan Steverink uit Silvolde heeft daar een slimme techniek voor. Ondanks de extra inspanning kiest Gerard bewust voor lokaal en bespaart daarmee ontiegelijk veel voedselkilometers. En de smaak? Wat je van dichtbij haalt is lekker….

Tekst en foto's: Janine Pelgrum

(dit artikel is verschenen in de uitgaven van Achterhoeks Nieuws op 2 april 2024)

Illustration
Bruin mosterdzaad (l), geel mosterdzaad (r) en mosterdazijnmengsel
Deel dit: